NS, geef ons échte intercity’s

Gaat er een intercity naar Vlissingen?

Het is een strikvraag: aan de ene kant kun je in een trein stappen die aangekondigd staat als intercity met eindbestemming Vlissingen. Aan de andere kant staat daaronder: stopt na Roosendaal op alle stations. De NS is namelijk te beroerd om een aparte stoptrein in Zeeland te laten rijden, dus moet de intercity maar als stoptrein fungeren – met als gevolg dat er geen trein naar Vlissingen gaat die níet bij ieder bushokje stopt.

Hetzelfde geldt voor andere steden aan de uiteinden van het Nederlandse spoorwegnet, zoals Venlo en Den Helder. Wie had er ooit van Blerick of Deurne gehoord als die plaatsen niet om ondoorgrondelijke redenen tot intercitystation waren gebombardeerd? En waarom wordt de trein van Roosendaal naar Zwolle tussen Arnhem en Nijmegen plotseling een stoptrein? Maar ook in de Randstad is van echte intercity’s vaak nauwelijks sprake: denk aan stops als Schiedam Centrum of Heemstede-Aerdenhout.

Het wordt tijd dat we de intercity weer serieus gaan nemen. Intercity’s zouden alleen moeten stoppen in belangrijke plaatsen, en dan alleen op het centraal station: geen gepriegel meer met Alexanders, Sloterdijken en Lanen van NOI. (De uitzondering is Den Haag, waar we door de fysieke infrastructuur aan het gebruik van CS én HS gebonden zijn.) Als het even kan zouden er niet minder dan twintig minuten tussen stops moeten zitten – hup, kilometers maken!

intercity's

De kaart hierboven is een voorstel voor hoe het intercitynet eruit zou kunnen zien. Om te beginnen is er een ringlijn (lijn 1) die in beide richtingen door de Randstad rijdt en maar op vijf plekken stopt: de vier grote steden en Schiphol. De “centrifuge-lijnen”, die vanuit de Randstad naar verschillende hoeken van het land gaan – tegen de klok in: Vlissingen, Maastricht, Venlo, Nijmegen, Enschede, Groningen, Leeuwarden, Almere en Den Helder – vormen het skelet van het netwerk (lijnen 2 t/m 10). Verder zijn er nog wat dwarsverbindingen (lijnen 11 t/m 17) zoals de al bestaande lijn van Roosendaal naar Zwolle; en tot slot wat korte lijntjes om de gaten in het net te dichten (lijnen 18 t/m 22).

Ik ben ervan uitgegaan dat elke lijn twee keer per uur rijdt. Op een traject waar twee lijnen samenvallen (bijvoorbeeld Den Bosch-Eindhoven) rijden dus vier intercity’s per uur; op een traject waar drie lijnen samenvallen (bijvoorbeeld Rotterdam-Utrecht) zes. Nergens vallen meer dan drie lijnen samen, om het spoor niet al te zwaar te belasten; er moeten ten slotte ook nog sprinters overheen. Zes intercity’s per uur moet ook op de drukste trajecten genoeg zijn. Verder zit het systeem zo in elkaar dat je vanaf ieder intercitystation minstens twee van de vier grote steden zonder overstap (en zonder sprinters!) kunt bereiken, en dat je tussen twee intercitystations nooit meer dan twee keer over hoeft te stappen. (Alle lijnen, frequenties per traject, en overstappen per reis zijn hier in spreadsheetvorm terug te vinden.)

De sprinterlijnen kunnen ondertussen een stuk korter. Er gaat nu bijvoorbeeld een sprinter van Den Haag CS naar Breda – wie gaat er ooit in Den Haag in een sprinter zitten om naar Breda te gaan? Sprinters zouden moeten pingpongen tussen twee of hooguit drie intercitystations. De sprinter uit ons voorbeeld zou dus worden opgeknipt in drie lijnen: Den Haag CS-Rotterdam, Rotterdam-Dordrecht en Dordrecht-Breda. Dit maakt de sprinterdienstregeling een stuk overzichtelijker, doordat sprinterlijnen elkaar nergens overlappen.

Het komt erop neer dat de scheiding tussen sprinters en intercity’s veel strakker wordt: intercity’s zijn er alleen voor wat langere reizen, sprinters alleen voor korte reizen of om het dichtstbijzijnde intercitystation te bereiken. De vage mengvorm, de “intercity” die op sommige trajecten om de vijf minuten stopt, gaat eruit; daardoor wordt het met de intercity een stuk vlotter reizen. Zes keer per uur zonder tussenstops van Rotterdam naar Den Haag – ja graag!

En als we dan toch bezig zijn met de herwaardering van de intercity, mag het comfort ook wel omhoog. Om te beginnen met fiets- en bagageruimte. Ik heb in Hongaarse plattelandsboemels gezeten waar een hele wagon was vrijgemaakt voor fietsen en grote bagage, maar uitgerekend in fietsland Nederland is de fietsruimte in veel treinen beperkt tot een lullig hoekje achterin de trein waar net drie fietsen in kunnen – om van bagageruimte maar te zwijgen.

En wat te denken van de mogelijkheid om te reserveren? Natuurlijk moet het mogelijk blijven om zonder reservering direct in te checken en in een intercity te stappen, maar je zou een deel van de zitplaatsen tegen een kleine meerprijs reserveerbaar kunnen maken. Helemaal mooi zou het zijn als je een vaste zitplaats kon reserveren in een trein die je vaak neemt: “Hallo, ik wil graag een jaartrajectkaart van Utrecht naar Amersfoort, en doet u daar stoel 26 in rijtuig 3 bij in de trein van 8:16, en stoel 17 in rijtuig 1 in de trein van 17:12 terug, op alle weekdagen.” Hoeveel forensen zouden de auto laten staan als ze wisten dat ze ook in de spits van hun vaste plekje in de trein verzekerd waren?

Natuurlijk, het gaat extra materiaal en extra geld kosten allemaal, maar vanuit milieu-oogpunt zijn investeringen om het openbaar vervoer aantrekkelijker te maken uitstekend te verdedigen. De al bestaande plannen van de NS om op drukke trajecten de frequentie omhoog te gooien zijn een prima idee; nu nog zorgen dat je zonder tussenstops van stad naar stad kunt zoeven.

 

Advertisements
This entry was posted in Netherlands. Bookmark the permalink.

5 Responses to NS, geef ons échte intercity’s

 1. Pieter says:

  Schiedam Centrum is volgens jou een onterecht intercity-station. Dat is een stad met ruim 80,000 inwoners en daarnaast overstapmogelijkheden op trein (ri. Hoek van Holland), 3 metrolijnen en 2 tramlijnen. Het is na Rotterdam Centraal het grootste en drukste station van de Stadsregio Rotterdam met 1,2 miljoen inwoners.

  En dan vind je dat Vlissingen-Roosendaal een echte intercity verbinding zou moeten hebben. Vlissingen heeft 33,000 inwoners en de grootste stad van Zeeland is Middelburg met 48,000 inwoners. Eigenlijk hoort Zeeland helemaal geen intercities te hebben, maar het is een service dat NS intercities uit de Randstad direct door laat rijden naar Zeeland als stoptrein. Nu kunnen Zeeuwen toch redelijk snel naar de Randstad komen zonder overstappen, een nette service als je het mij vraagt.

  Het inkorten van lijnen vind ik om dezelfde reden een slecht idee. Overstappen kost tijd en moeite dat wil je het liefst minimaliseren. Misschien gaan er geen mensen van Den Haag naar Breda met een sprinter, maar wel van Delft of Rijswijk naar Rotterdam Blaak of Barendrecht.

  Like

 2. Hans de Lange says:

  In de overzichtkaart mis ik de stations Emmen ( vergelijkbaar met Leeuwarden) en Heerlen. Ook mis ik doorgaande intercity verbindingen naar plaatsen direct over de grens.

  Like

 3. Vince says:

  Hoewel het idealistisch allemaal heel mooi is, is het de vraag of het op het spoor gaat passen en of je alle aansluitingen behoudt. Om dat te kunnen weten zou je per spoorlijn een rijtijd schema moeten opzetten. Ik vermoed dat de rijtijden met overstap er flink op achteruit gaan juist omdat het huidige net goed is ingesteld op overstappen tussen intercity’s onderling.
  Daarnaast is een treinstel speciaal voor fietsen absurd in verhouding tot de hoeveelheid mensen die de fiets meenemen in de trein. Hetzelfde met zitplaatsen reserveren. Beide concepten werken gewoon niet in een land waar zoveel mensen op zulke korte afstanden worden vervoerd, met zitplaatsen zouden conducteurs in drukke intercities constant bezig zijn met het aangeven van gereserveerde stoelen en met de drukte in Nederland heb je zelfs kans dat er een groep mensen is die nooit kan zitten omdat teveel stoelen gereserveerd zijn. Ik vind de eerste klas al genoeg als stoelreservering werken, je betaald meer maar krijgt daarvoor een bijna gegarandeerde ruimtevolle rustige zitplaats voor terug.

  Like

 4. Johan says:

  Het blijkt dat de schrijver niet al te veel kennis heeft van de infrastructuur en de topografie van Nederland. Om een heel simpel voorbeeld aan te halen: de trajecten Rotterdam-Utrecht en Den Haag-Utrecht.

  Begin maar eens bij het station Rotterdam Alexander. Alleen deze (voormalige) deelgemeente Prins Alexander heeft al een hoger inwonertal dan menig stad in Nederland, een kleine 100.000. Dus waarom zou een trein daar dan niet mogen stoppen, terwijl deze wel zou moeten stoppen in kleinere steden?

  En dan het statement dat er nergens meer dan 3 lijnen samen mogen vallen, dat haalt de schrijver zelf al onderuit. Want weet de schrijver dan niet dat de sporen tussen Rotterdam-Utrecht en Den Haag-Utrecht bij Gouda samen komen, dus dat zijn al 6 lijnen op hetzelfde spoor. Bij Woerden komt er dan zelfs nog de trein uit Leiden erbij, dus 7 lijnen, 14 intercity’s per uur, komen samen op de twee sporen over het Amsterdam-Rijnkanaal Utrecht binnen. En dan moeten de sprinters er ook nog eens bij. Hoe wil de schrijver dit voor elkaar krijgen? Zelfs als het gehele traject voorzien wordt van 4 sporen, dan is het nog niet te doen. Elke 4 minuten zou er dan een intercity op Utrecht aankomen, alleen al vanuit die ene regio. Zelfs als je dan gekoppeld gaat rijden (trein van/uit Rotterdam en Den Haag koppelen op Gouda), dan zit je met overbelasting op het spoor en loop je groot risico op forse vertragingen door het hele land, want ook die vertraagde treinen moeten ooit nog eens ontkoppeld worden op een ander station, zodat ze elk hun eigen route kunnen vervolgen.

  Ik ben het ermee eens dat bepaalde stations toch wel heel makkelijk een intercity status hebben gekregen, maar dit plan is totaal onwerkbaar.

  Like

 5. Berk Ergberts says:

  Gedeeltelijk met je eens. IC’s horen alleen op echte IC stations te stoppen. Maar stations als Sloterdijk, Ede-Wageningen en Alexander hebben een catchement area die groot genoeg is om een IC ook te laten stoppen. Het zijn vooral stations als Heemstede en Schiedam die dit niet nodig hebben. Dus de huidige IC Nijmegen-Den Helder zou bijv. alle stops tussen Alkmaar-Den Helder en Veenendaal de Klomp overslaan, maar nog wel gewoon op Ede-Wageningen, Amstel en Sloterdijk moeten stoppen.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.