De kiezer is ook niet achterlijk

Even een radicaal voorstel, en ik weet dat het cliché klinkt, maar: wat als politici hun kiezers eens serieus gingen nemen?

Wat als ze kiezers als volwassen, intelligente mensen zouden benaderen, in plaats van als domme kinderen van wie de emoties bespeeld moeten worden met doorzichtige PR-trucs?

Dus geen opgeklopte oneliners meer in de media, in de trant van ‘onze partij heeft een geweldig plan waarmee alle problemen opgelost worden’ of ‘alle ellende in de wereld is de schuld van deze minister.’ De kiezer is ook niet achterlijk, die prikt daar zo doorheen. Geen overdreven vereenvoudigingen meer, geen Jip-en-Janneketaal (bijvoorbeeld ‘groen’ voor alles wat met duurzaamheid te maken heeft – we zijn toch zeker geen kleuters die alles met kleurtjes uitgelegd moeten krijgen). De politiek zou in één klap heel wat nuchterder en zakelijker worden.

En de kiezers die het op die manier allemaal niet snappen? Wel, wat doe je in je privéleven met mensen die pertinent niet in staat blijken om zich als ‘volwassen, intelligente mensen’ te gedragen? Inderdaad, die laat je lekker links liggen. Dat zouden politici ook eens moeten doen. Hou op je in bochten te wringen om domme en/of onbeschofte mensen te behagen; richt je op de kiezers met wie je kunt praten als redelijk wezen tot redelijk wezen, en doe dat dan ook.

Het zal allemaal wel leiden tot een onoverbrugbare kloof door de samenleving en 80 zetels voor de PVV. Maar tot die tijd zou de politiek tenminste minder deprimerend worden om naar te kijken.

Advertisements
This entry was posted in Netherlands, Politics. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.